Ekonomi

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkeye değer katacak her yatırıma destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, ülkeye değer katacak her yatırıma destek vermeye devam edeceklerini söyledi.

Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi’nde tamamlanan IPA-INNOFOOD Projesi Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’nin açılış töreninde Bakan Kacır, verimli topraklara, zengin tarım ürünleri çeşitliliğine sahip Şanlıurfa’da bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. ve eski tarih.

Gıda sektörünün sürdürülebilir ve teknoloji odaklı gelişimine katkı sağlayacak bu tesisin Türkiye’ye ve Şanlıurfa’ya hayırlı olmasını dileyen Kacır, Türkiye’nin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat rotasında emin adımlarla yoluna devam ettiğini belirtti. tüm dünyanın küresel daralma ve krizlerden geçtiği bu dönem.

Geçtiğimiz yıl ihracatın 255,8 milyar dolara ulaşarak Cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdığını belirten Kacır, şöyle konuştu:

“Bu rakamla Orta Vadeli Programdaki 255 milyar dolarlık ihracat hedefimizin üzerine çıktık. 2023 yılının üçüncü çeyreğinde ekonomimiz yüzde 5,9 büyüyerek son 13 çeyrektir kesintisiz büyüme trendini sürdürdü. Son 3 yılda 4 milyondan fazla ilave istihdam Türkiye “Alanda büyüyüp gelişmeye devam ederken, kadim kültürlerin beşiği peygamberler şehri Şanlıurfa’mız da tarımıyla, sanayisiyle, sanayisiyle büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. kültür ve turizmle bölgenin çekim merkezi haline gelmektir.”

6 Şubat’ta meydana gelen depremden etkilenen 11 il arasında Şanlıurfa’nın da bulunduğunu hatırlatan Kacır, deprem felaketinde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet dileyerek, acılarını hâlâ yüreklerinde hissettiklerini belirtti.

Kacır, deprem felaketinin yaralarını sarmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde tüm kaynakların seferber edildiğini anlatarak, şehrin yeniden canlandırılması ve imar edilmesi için gösterdikleri çaba ve çabalarla şehrin hızlı bir toparlanma sürecine girdiğini söyledi.

Şanlıurfa’ya destek

Sağladıkları teşvik ve destekler, kurdukları sanayi altyapısıyla Şanlıurfa’nın kalkınma yolculuğuna güçlü bir şekilde devam ettiğini belirten Kacır, şöyle konuştu:

“Şanlıurfa bugün bir sanayi şehri. 22 yıl önce ilimizde sadece 1 organize sanayi bölgesi varken bu sayıyı 5’e çıkardık. OSB’lerimizde istihdam 29 bine ulaştı. Aynı dönemde 3 milyar lira kredi desteği sağladık” OSB’lerimizin çarklarının daha da güçlü dönmesini sağlamak.” Sayın Cumhurbaşkanımızın aldığı kararla 295 hektarlık Akçakale sanayi alanını şehrimize kazandırıyoruz. Planlı sanayileşmeyle şehrimizin üretim altyapısını genişletirken, yatırım teşvik sistemimizle de Şanlıurfa’yı cazibe merkezi haline getirdik. Son 22 yılda verdiğimiz 2.200’ün üzerinde yatırım teşvik belgesiyle 100 projeyi şehrimize kazandırdık. “Milyar liralık yatırım büyüklüğüne ulaştık ve 97 binin üzerinde istihdamın önünü açtık.”

Depremin kentte yapılacak yatırımları sekteye uğratmasına izin vermediklerini vurgulayan Kacır, “Deprem nedeniyle yatırım süreci sekteye uğrayan yatırımcılarımızı mağdur etmemek adına verilen 630 yatırım teşvik belgesinin süresini uzattık. Şanlıurfa’da 3 yıl süreyle yapılması planlanan yatırımlar için herhangi bir talep olmaksızın, projelerine devam edemeyen yatırımcılarımıza 111 adet yatırım teşvik belgesi düzenlendi.” “Belgeyi herhangi bir yük getirmeden kapatılmış saydık.” söz konusu.

Şehrin ekonomik gelişimini hızlandırmak ve istihdam olanaklarını genişletmek amacıyla KOBİ’leri teşvik ve desteklerle güçlendirmeye devam ettiklerini belirten Kacır, şöyle devam etti:

“KOSGEB’i biz kurmadık. KOSGEB 1990’da kuruldu. Ancak 2002’den önce Şanlıurfa’da sadece 26 KOBİ KOSGEB desteklerinden yararlanma imkanına sahip oldu. Son 22 yılda KOBİ’lerimizin hamisi KOSGEB, 2002’ye 1,5 milyon lira destek sağladı. Şanlıurfa’da 19 binin üzerinde KOBİ’miz var.Depremden etkilenen KOBİ’lerimizin zarar gören işletmelerinin 2023 yılı KOSGEB borçlarını, hayatını kaybeden veya iş göremez hale gelen işletmecilerin ise tüm KOSGEB borçlarını iptal ettik.Şanlıurfa Türkiye Postası kapsamında -Dünya Bankası ve Japon Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) tarafından desteklenen Deprem Ekonomisinin Yeniden Canlandırılması Projesi. “Türkiye’deki KOBİ’lerimize 36 ay vadeli ve ilk ay ödemesiz 650 bin liraya kadar finansman desteği sunuyoruz.” 24 ay. Bu kapsamda ilimizdeki 5 bin 206 işletmeye 584 milyonun üzerinde destek ödemesi yaptık.”

“Öğrencilerimizin teknolojiye olan ilgisi bizi çok heyecanlandırıyor”

Bakan Kacır, “Türkiye Yüzyılı”nda şehirlerin yatırım, istihdam, üretim ve ihracat ekseninde büyümesi sağlanırken en büyük katkıyı gençlerin sağlayacağını bildiklerini, Türkiye’nin adım adım küresel bir üretim üssüne dönüştüğünü ifade etti. adım.

Gençlerin teknoloji yolculuğunda aktif rol almasını sağladıklarını belirten Kacır, 8 bin metrekare kapalı alana sahip Şanlıurfa Bilim Merkezi’ni de yakın zamanda hizmete açacaklarını belirtti.

Karacadağ Kalkınma Ajansı ve GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı’nın Şanlıurfa’nın tarihi kimliğini ve yerel değerlerini öne çıkaran, şehrin ekonomik ve sosyal kalkınmasına yeni bir soluk getiren projelere imza attığını belirten Kacır, 4,4 milyar liralık destek sağladıklarını kaydetti. 599 projeye.

GAP Bölge Kalkınma İdaresi’nin yürüttüğü tarımsal verimlilik odaklı projelerle kentin tarımsal üretim merkezi rolünü güçlendirdiklerini vurgulayan Kacır, her alanda olduğu gibi gıda branşında da Ar-Ge odaklı üretime öncelik verdiklerini söyledi. Milli Teknoloji Hamlesi vizyonuyla paraleldir.

“Gıda ürün güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmayı hedefliyoruz”

Kacır, TÜBİTAK öncülüğünde Türkiye’nin en büyük gıda, Ar-Ge ve inovasyon projesi INNOFOOD ile Gıda İnovasyon Merkezi ve Türkiye Gıda İnovasyon Platformu’nu (TÜGİP) kurduklarını, Gıda İnovasyon Merkezi’ni ise analiz ortağı olarak hayata geçirdiklerini belirtti. yiyecek ve içecek şubesi. konuştu:

“Bu proje kapsamında gıda sektörünün önde gelen dört ilimizde pilot üretim tesisi ve gıda güvenliği laboratuvarı kuruyoruz. 1,5 milyon euro bütçeyle bugün açılışını yaptığımız Şanlıurfa Beslenme Araştırma ve Analiz Laboratuvarı ile, Şanlıurfa ve çevre illerde sade tereyağı, süt ve süt ürünleri, baharat, baharat ve diğer ürünlerin üretimini gerçekleştirmekteyiz.Yem, yağlı tohumlar, kurutulmuş meyve ve sebze sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarımızın ihtiyaç duyduğu test altyapısını şehrimize kazandırmaktayız. En son teknolojilerle donatılmış bu laboratuvar ile gıda ürün güvenliğimizi en üst düzeye çıkarmayı, uluslararası standartlarda yerinde kalite kontrol süreçleri sağlayarak, ilimizdeki ve bölgemizdeki gıda üreticilerine rekabet avantajı sağlamayı hedefliyoruz. Gıda sanayimizin üretim kabiliyetlerini teknoloji geliştirme altyapımızla bütünleştirerek gıdada teknoloji odaklı üretimin adresi olmaktır. Önümüzdeki dönemde tıpkı Türkiye’nin otomobil projesi gibi bu alanda da öncü teknoloji girişimlerinden en az birini hayata geçireceğimize inanıyorum. Ülkemizden çıkaracağız. Ülkemize değer katacak her yatırımı bugün de yarın da desteklemeye devam edeceğiz. Aziz milletimize hizmet davamızın en büyük ödülünün Allah’ın izni, milletimizin takdiri ve duası olduğunu biliyor ve inanıyoruz. Allah, bu millet için, bu vatan için çalışan, çabalayan, alın terini dökenlerin yardımcısıdır. Milletimiz, tam bağımsız ve müreffeh bir Türkiye için çabalayanların her zaman yanındadır. “Cumhurbaşkanımızın dünyada benzeri görülmemiş bir başarıya imza atan siyasi hayatı bunun en açık örneğidir.”

Konuşmanın ardından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Gıda Araştırma ve Analiz Merkezi’nin açılışı yapıldı. Bakan Kacır ve davetliler merkezi gezerek yetkililerden bilgi aldı.

Törene AK Parti Şanlıurfa Milletvekilleri Hikmet Başak, Mehmet Ali Cevheri, Şanlıurfa Valisi Hasan Şıldak, Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Ali İhsan Delioğlu ve davetliler katıldı.

hopa-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu